Girl power!
(Lesbian webcomics)

Their story

Kdo se v dnešní době nikdy nesetkal se slovem manga... Co ale taková manhua? Jestli jste o ní nikdy předtím neslyšeli, tak jste na tom stejně jako jsem byla já před Their story. Manhua je takový čínský ekvivalent mangy, který vznikl dokonce ještě před ní. Popularita manhuy však vzrostla až v pozdějších letech, proto není tak známá.
Tamen de Gushi, jak se komiks, o kterém dnes budeme mluvit, jmenuje v originále, je manhua vydávaná pouze přes internet. Jejím autorem je Tan Jiu a protože je psaná čínsky, nezbytný anglický překlad lze najít na této stránce.

Their story je příběh dvou středoškolaček. Pohodové, přátelské Sun Jing a trošku stydlivé a osamělé Qui Tong. Vyprávění začíná v době, kdy se Sun Jing pokouší Qui Tong oslovit. Přesto, že její první pokus končí fiaskem, ze kterého vyjde jako podivínka, se nakonec dívky spřátelí.
Bohužel Sun Jing by si přála, aby byla víc než jen kamarádka. Potom, co Qui Tong vyzná lásku, se celý jejich vztah zkomplikuje. Nesmělá Qui Tong je postavena před rozhodnutí, které nechce řešit. Sice má Sun Jing ráda, to že by s ní chodila si ale představit nedokáže.
Naše hlavní protagonistka je naštěstí odhodlaná změnit její pohled na věc, ať to stojí, co to stojí.

Their story je moc příjemný komiks pro každého fanouška, či fanynku mangy, především typu yuri. Je lehký, vtipný a především roztomilý, i když v rámci žánru maličko naivní. Doporučila bych jej především těm, kteří hledají jednoduchý, chytlavý příběh snadný k porozumění a nenáročný na čtení.


Always Human

Always Human je též web-komiks, na rozdíl od Their story ale nese rysy čistě evropských a amerických komiksů. Je o dost víc graficky propracovaný a také je k němu soundtrack složený z opravdu příjemných, až meditačních melodií. Místo humorných situací si užijete spíš jeho vizuální stránku. Tu má na starosti autorka, Ari aka walkingnorth, která vydává pravidelný update na WebToon.

Podobně jako u Their story, poznáváme první Sunati, dívku schopnou využívat vymožeností moderního světa - módů, která z zpovzdálí již několik měsíců obdivuje Austen, která je užívat nemůže.
Módy upravují, jak člověk vypadá a mohou mu i pomáhat v každodenním životě, například zvýšit jeho výdrž, nebo potlačovat alergické reakce organismu. Austen o tohle vše ale přichází díky příliš citlivému imunitnímu systému. Ten způsobuje, že její tělo odmítá nanoboty, kteří jsou k užívání módů nezbytní.
Obě dívky se po prvních pár trapných setkáních dají dohromady. Mají jedna druhou opravdu rády a touží se lépe poznat. Jejich rozdíly jim však kladou překážky do cesty za společným štěstím.

Always Human neřeší nerozhodnost dvou puberťaček, ale spíš úplně normální problémy, které mívá čas od času každý zdravý vztah. Spolu se Sunati a Austen tak čtenář prožívá, jaké to je snažit se takový vztah udržet.
Jak kvůli grafické stránce, tak i soundtracku bych tento kousek označila za lehce melancholický a celkově trochu náročnější. Není tak úplně pro každého čtenáře. Ti, kteří si ho přečtou, si však z celého zážitku odnesou mnohem komplexnější, ucelenější a hlavně hlubší a emocionálnější dojem.

2 komentáře:

  1. Já se stále jen odhodlávám, že bych se na nějaké manga podívala. Ani nevím, jestli píšu správnou koncovku přídavného jména :D

    OdpovědětVymazat
  2. Většinou jsem viděla skloňování podle ženy - takže by ses podívala na "mangu", ale asi je to jedno, když je to slovo přejaté z angličtiny. ★~(◡‿◕✿)
    Jinak tvoje odhodlávání podporuju. I když bych spíš doporučila nejdřív se podívat na nějaké anime, nejlépe nějaké ne moc trhlé a spíš podobné naší kultuře. Mnoho lidí doporučuje filmy od Studia Ghibli - s tím zatím zkušenosti nemám. Já bych sama za sebe řekla Death Note, to je klasika.
    Jestli ale chceš první zkusit spíš "komiksovou" mangu, nebudu ti stát v cestě, rozhodně stojí za to zkusit. :D

    OdpovědětVymazat

„Friendship is born at that moment when one man says to another: What! You too? I thought that no one but myself.“
- C.S.Lewis

Follow